poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Ciągle pada, czyli imprezy w deszczu xD

Autor: Leonia o poniedziałek, sierpnia 08, 2011
Reakcje: 
Cześć :) Co słychać? Mam nadzieję, że dobrze :) U mnie też, chociaż ciągle pada, parę dni było ładniejszych a teraz znów deszcz :( Na szczęście mam moją kochaną Sandrę i Darię oraz chłopaków  xD w takie dni z nimi chcę spędzać każdą wolną chwilę. Ostatnio tu nie pisałam ale tak wyszło, że na sprawy związane z komputerem nie miałam zbyt dużo czasu i przepraszam za to. Mam nadzieję, że mi wybaczycie ;)
Tyle się ostatnio dzieje (zerwanie z chłopakiem, ciągłe imprezy, nowi znajomi i ten biało niebieski komisariat xD ), hah to jest coś :) Wczoraj byłam w kinie na "Naznaczonym" i poznałam przystojnego szatyna wiec nie opowiem wam o filmie bo za dużo z niego nie wiem :) ale za to bardzo dobrze rozmawiało mi się z Krystianem :* Dziś idę z dziewczynami na imprezę do "Baracudy", mam nadzieję, że wujek się nie zdenerwuję jak wrócę jutro ;P
No dobra, mniejsza o mnie, teraz coś ciekawszego i na pewno smacznego :)
 Przepis na pyszne, domowe rafaello z krakersami.
Ciasto, którego nie trzeba piec! Nie jest trudne do zrobienia, a za to bardzo smaczne. Wystarczą tylko krakersy Lajkonik i wykonana przez nas masa. 
Składniki:
          * 2,5 szklanka mleka
          * 3 żółtka
          * 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
          * 2 czubate łyżki mąki pszennej lub budyniu waniliowego bez cukru
          * 1 szklanka cukru
          * 1 opakowanie cukru waniliowego
          * 1 kostka masła lub margaryny
          * 250g  wiórek kokosowych
          * kieliszek adwokatu lub spirytusu
          * 2 duże paczki krakersów Lajkonik

Sposób przygotowania:
1. Wlać do garnka 2 szklanki mleka, cukier oraz cukier waniliowy.
2. Do mniejszego garnka, kubka lub miseczki wlać 0,5 szklanki mleka. Dodać żółtka i rozbełtać. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną lub budyń i całość dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
3. Garnek z 2 szklankami mleka i cukrami zagotować, dopiero wtedy można dodać wyrobioną masę z mleka, żółtek, mąki oraz pozostałych składników. Chwilę mieszać, aż zgęstnieje i odstawić do ostudzenia.
4. W misce utrzeć margarynę lub masło, by powstała jednolita masa, bez grudek. Po czym dodawać do niej po 1 łyżce ostudzonej masy. Dokładnie wymieszać, wsypać 200g wiórek kokosowych, wymieszać i dodawać po trochu ( by masa nie zrobiła się zbyt rzadka ) adwokatu lub spirytusu. Masę podzielić na 3 części.
5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub papierem śniadaniowym ( zamiast może być również sreberko ) ułożyć 1 warstwę krakersów Lajkonik, a na to 1 część masy. Następnie na to dać kolejną warstwę krakersów i masy, ponownie przykryć ją krakersami, nanieść ostatnią część masy. Wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi.
6. Ciasto włożyć na parę godzin do lodówki.

Życzę smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Give the Smile ;3 Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos