wtorek, 9 sierpnia 2011

Boli główka i ciasto na przeprosiny :)

Autor: Leonia o wtorek, sierpnia 09, 2011
Reakcje: 
Witam kochani :)
Mam kaca ale jest dobrze, wczoraj było bosko. Dziś świeci słońce i jest duszno, ciężko jest mi wytrzymać przy takiej pogodzie bo głowa boli :/ Do domu ściągnęłam koło 3, na szczęście wujek się nie zdenerwował, śmiał się tylko i kazał się leczyć tym, czym się strułam więc na śniadanko kupił mi dwa piwa :) Obiecałam mu za to jego ulubiony sernik wiedeński. Jak obiecałam, tak i zrobiłam :) Ciasto wyszło pyszne, a o to przepis.


Składniki: 
*1 kg półtłustego twarogu,
*10 jajek,
*1,5 szklanki cukru pudru ( szybciej się rozpuszcza), jeśli użyjemy normalnego cukru, wtedy należy zwiększyć jego ilość do 2 szklanek
*20 dag masła, lub margaryny,
*bakalie (sernik bardzo lubi skórkę pomarańczową). Ilość bakalii zależy od indywidualnych upodobań. Ja użyłam dużo skórki pomarańczowej, rodzynki, płatki migdałowe.
*3 – 4 łyżki pszennej mąki,
*cukier wanilinowy,
*tłuszcz i tartą bułkę do wysmarowania i wysypania dużej tortownicy.
Przygotowanie:
Ser koniecznie przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa, używając sitka z małymi oczkami.
Następnie utrzeć masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Partiami wlewać żółtka ciągle ucierając.
Następnie dodawać ser nie przestając ucierać.
Wsypać mąkę, dodać bakalie, wymieszać i w końcu dodać sztywną pianę z białek. Delikatnie, bardzo delikatnie przemieszać i wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
Piec w piekarniku w temp. 160 – 180 stopni C. przez 1,5 - 2 godz. Jest to proces jakby powolnego suszenia ciasta.
Sernika nie należy w tym czasie poruszać.
Następnie wyjąć i według uznania: posypać cukrem, polać czekoladą, albo polewą, ostudzić i …. zjeść.


W trakcie pieczenia sernik dość mocno wyrasta, później niestety opada, podobno zawsze opada, ale nie traci przy ty swoich walorów smakowych. Niestety nie potrafię wyliczyć ile kalorii zawiera porcją tego smakołyku. Niemniej gorąco polecam i życzę smacznego. W końcu coś się nam od życia należy. Prawda?
A oto zdjęcie:

Życzę smacznego. ;D 
Może odezwę się jeszcze dziś :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Give the Smile ;3 Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos